Freud saját szakácskönyve

Skip to Store Area:

Freud saját szakácskönyve

Freud saját szakácskönyve

See other products by James Hillman és Charles Boer

Küldjön E-mailt ismerőseinek

„Öröm! Gyönyör! Élvezet! … Köztudomású, hogy a századforduló előtt, amikor még éppen csak a negyvenes éveimet tapostam, már lemondtam a szexuális örömökről. A sors mégis további negyven évvel halasztotta a halálomat. Miben lehetett ekkor tehát élvezetet lelni?
…Igen, Erósz az élet alapelve; mégis nem lehetséges-e, hogy az erotikum eredendő szerveződése orális – és az utolsó vacsora révén az is marad?” (Részlet a bevezetőből.)
Ezt a könyvet lehet olvasni gasztronómiatörténetként, kultúrakritikaként, pszichológia- pszichoanalízistörténetként, paródiaként, egy hosszúra nyúló zsidó viccként és szépirodalmi alkotásként is. (Pszichológia sorozat)

Elérhetőség: Nincs készleten.

3 800,00 Ft


„Öröm! Gyönyör! Élvezet! … Köztudomású, hogy a századforduló előtt, amikor még éppen csak a negyvenes éveimet tapostam, már lemondtam a szexuális örömökről. A sors mégis további negyven évvel halasztotta a halálomat. Miben lehetett ekkor tehát élvezetet lelni?
…Igen, Erósz az élet alapelve; mégis nem lehetséges-e, hogy az erotikum eredendő szerveződése orális – és az utolsó vacsora révén az is marad?” (Részlet a bevezetőből.)
Ezt a könyvet lehet olvasni gasztronómiatörténetként, kultúrakritikaként, pszichológia- pszichoanalízistörténetként, paródiaként, egy hosszúra nyúló zsidó viccként és szépirodalmi alkotásként is. (Pszichológia sorozat)
Szerző James Hillman és Charles Boer
ISBN 978-963-9512-55-9
Kiadás ideje 2010
Oldalszám 292
Kritika Sigmund Freud, a pszichoanalitikus iskola megalapítója, roppant eredeti gondolkodású, rendkívül kreatív férfiú volt, aki egymástól látszólag igen távol eső problémákat és jelenségeket tudott összekapcsolni. Jó példa erre most megjelent „szakácskönyve” is. „Ez a gyűjtemény alkalmat kínál arra, hogy visszaidézzem a régi barátokat, az arcukat, amint együtt eszünk, és az ételeket, amiket megosztottunk egymással.”, írja bevezetőjében. Igazi kultúrtörténeti csemege a kötet, hiszen többféle olvasatban is élvezhetjük. Egyrészt szépirodalmi műként, életrajzi regényként, hiszen a korai családi emlékektől az egyetemi éveken át végigkísérhetjük Freud egész munkásságát. A humorral megélt emlékképeket receptek sora szakítja meg, amitől úgy érezheti az olvasó, mintha egy konyhában főzne a tudóssal. Szakácskönyvként is lapozhatjuk a könyvet, hiszen megtudjuk, hogyan készül a ”Paranoid pite”, a „Dinsztelt ökörnyelv afázia-szósszal”, vagy „A vágyteljesítés cukormáza”. Már az elnevezésekből is érződik Freud mérhetetlen humora és nyelvi játékossága. A receptek kipróbálásánál nem árt az óvatosság, hiszen a műben a „normál” receptek mellett szerepelnek elkészíthetetlen ételek és elkészíthető, de ehetetlen étkek, mint pl. „Báránykorona megalomániával”. Ha gasztronómiatörténeti műként olvassuk, bepillantást nyerünk a korabeli Bécs étkezési szokásaiba. De tekinthetjük a kötetet a pszichoanalízis történetének is, hiszen a könyv lapjain felvonulnak Freud tudóstársai, jó sok anekdotával megspékelve. A kötetet magyarosította és lábjegyzetekkel fűszerezte Hárs György Péter, aki zseniálisan adta vissza Freud bájos-pajkos nyelvi humorát, személynevekkel való játékát, ld. „Jung-táp”, „Ferenczi-roppancsok” elnevezésű recepteket. A fent említett szerteágazó témák miatt minden érdeklődőnek meglepően humoros és tanulságos olvasmányként szolgálhat a mű. Mosonyi Helga forrás: http://www.sk-szeged.hu/component/content/article/87-koenyv/1502-freud-sajat-szakacskoenyve.html
Címkék hozzáadása:
Használjon szünetet a címkék elválasztásához. Használja az aposztróf jelet (') kifejezésekhez.
Freud saját szakácskönyve