Skip to Store Area:

2006/2


2006/2-es év nyári számában érzelmileg neutrális szövegeket kínálunk olvasóinknak. A holokauszt 60. évfordulójával, valamint az úgynevezett "nemzetiségi" tragikomédiával kapcsolatos írások joggal szegték kedvét azoknak az olvasóknak, akik a zsidó kultúrában megnyugvást, identitásukban megerősödést keresnek.(mindezt olvasóink jelezték, s ezek mellőzését a továbbiakban önkritikusan meg kell fogadnunk.)
A tiszta szépirodalmat A.B. Josua Molcho (Az ötödik évszak) című regényrészlete, Paul Engle novellája, valamint Makai Emil, Mezei András, Turczi István versei képviselik. Somlyó Zoltán és Somlyó György versei abból a szomorú alkalomból kerültek e lapszám hasábjaira, hogy Somlyó György (1920-2006.) nemrégiben halt meg. Csekő Ernő tanulmánya az egyik legjelentősebb magyar regény, Babits Mihály: Halálfiai zsidó alakjainak az eredeti mintáit kutatta ki, illetve e család és a költő kapcsolatrendszerét tárta fel eredeti dokumentumok alapján. Hilbert Anette filmesszéje a két Oscar-díjra is javasolt filmet elemzi, amelyek az izraeli-arab konfliktust ábrázolják: Spilberg Münchenjét s Abu Assad Paradise Now című alkotását.
Heller Ágnes(aki áprilisban kapta meg a "filozófusok Nobel-díját" a Sonningprisen-díjat Koppenhágában) A Trauma szégyene - a szégyen traumája című esszéje a két fogalom definícióján keresztül a holokauszt problémáját is tárgyalja, nem különben a magyar társadalmat legújabban megrázó eseteket, melyek kapcsán karizmatikus kulturális szereplőkről derült ki ügynök múltjuk.
Alpár Zsuzsa szociográfiája azt mutatja be, milyen érzés idős és zsidó, ennek megfelelően holokauszt túlélőnek lenni ma Magyarországon. Fehéri György visszaemlékezése apja 1945 utáni választásaival vívódik.

Szerző MÉJ
Kiadás ideje 2006
Oldalszám 1
Címkék hozzáadása:
Használjon szünetet a címkék elválasztásához. Használja az aposztróf jelet (') kifejezésekhez.